IrfanView FAQ Romanian

Întrebări frecvente despre IrfanView

SITE IRFANVIEW

 • Q: Există un link de descărcare direct şi Pluginuri pentru IrfanView?
  A: Da, linkurile sunt disponibile de mai mulţi ani pe website-ul meu.
  Pentru IrfanView: vezi website-ul IrfanView: Other Download Sites şi vezi în partea de jos a paginii (Alternative links – linkuri alternative) sau click aici.
  Pentru Plugin: vezi pagina de Plugins, Link alternativ.
  Informaţii importante:
  1) Ai grijă cum descarci IrfanView de pe site-uri de software ce nu apar în pagina Downloads (descărcări).
  2) Unele site-uri utilizează programe de descărcare specifice/necunoscute ce conţin malware sau vă solicită să plătiţi pentru o descărcare (gratuită!).
  3) Numele fişierelor originale şi SHA-checksums al IrfanView, precum şi Pluginurile se pot vizualiza pe pagina Downloads.
 • Q: Doresc să ard un CD cu imagini şi am inscripţionat IrfanView pe CD. După inserţia CD-ului în cititorul CD-ROM, cum pot iniţia derularea succesiunii de imagini IrfanView?
  A: Poţi crea un fişier EXE pentru derularea imaginilor (din dialogul Slideshow), sau poţi copia fişierele originale pe CD şi utiliza un fişier TXT. Pentru exemplificare, citeşte pagina de ajutor referitor la „cum să iniţiezi o succesiune de imagini (slideshow) IrfanView de pe CD?”.
 • Q: Problemă generală cu fişierele video: Dacă doresc să redau fişiere cu extensia AVI, primesc mesajul de eroare ”Fişierul video nu se poate reda, nu există un program de decomprimare XYZ”!
  A: Nu este instalat codec-ul video corect, te rog să verifici acest site pentru a istala codecul corect (vezi în meniul Image->Information for the codec name):
  Free-Codecs.com
  Toate codecurile şi decomprimatoarele
  Ghid codecuri
  www.FOURCC.org – Definiţii de codecuri video
  Codecuri Microsoft
  VideoHelp.com
  K-Lite Codec Pack este cel mai bun pachet de codecuri, conţine cele mai populare codecuri video/audio.
 • Q:Mod grupat: Cum se pot converti/salva în directorul original toate fişierele încărcate (chiar şi din directoare diferite)?
  A: Câmpul de text al dialogului de grup ” Output directory for result files” (Director de ieşire pentru fişiere finale) poate conţine o cale sau o substituţie (Vezi în pagina de Ajutor, Options->Text pattern).
  Utilizează locaţia textul/substitutul $D ca director de ieşire, ce substituie directorul original al fişierelor.
  Ai grijă, poţi suprascrie toate fişierele importate! Poţi combina conversion+rename şi redenumi fişierul pentru a preveni suprascrierea lui.
 • Q: Cum se poate reduce mărimea fişierului salvat de la XX la YY KB?
  A: Din păcate nu există o soluţie de un click pentru această problemă.
  1. Deschide o imagine.
  2. Mergi în meniul Image->Resize/Resample şi redu dimensiunile în pixeli a imaginii.
  3. Mergi în meniul File->Save as, alege JPG şi salvează ca o imagine nouă (vezi şi opţiuni de salvare JPG cum ar fi: calitate JPG redusă, debifare EXIF, etc.).
  4. Vezi mărimea noului fişier. Dacă este în continuare prea mare, repetă paşii de mai sus, utilizând o mărime mai mică de pixeli şi/sau o calitate mai redusă, etc.
  X. Pentru mai multe imagini foloseşte comanda avansată File->Batch Conversion.
  Notă: începând de la versiunea 4.20, a fost introdusă o nouă modalitate de salvare JPG: „Set file size”. Pentru a utiliza noua funcţie, trebuie să fie instalate Pluginurile IrfanView.
 • Q: Problemă: Începând de ieri, IrfanView îmi deschide toate imaginile în alb-negru! De ce?
  A: În „Properties->JPG/PCD/GIF” este activată opţiunea de încărcare a JPG-urilor “Load as grayscale” (încarcă în alb-negru) , te rog să debifezi opţiunea!
  Notă: Vezi opţiunile de salvare a formatului JPG în dialogul Save (salvare). Opţiunea “Save as grayscale” trebuie să fie dezactivată.
 • Q: Problemă: IrfanView nu poate citi numele fişierelor/căilor scrise cu caractere chinezeşti, japoneze, poloneze, româneşti, etc.
  A: În meniul Properties->Languages trebuie activat PlugIn UNICODE.
 • Q: Cum să utilizez în modul grupat comenzile de menţinere a calităţii imaginii JPG (rotaţie, IPTC, comentariu, reconstrui miniatura EXIF)?
  A: Deschide fereastra cu pictograme, urmat de directorul ce conţine JPG-urile. Selectează mai multe JPG-uri şi vezi în meniul „Thumbnail-> File for JPG Lossless Operations -> Lossless transformations”, JPG-urile cu degetul mare selectat. Notă: Opţiunea de rotaţie automată funcţionează numai dacă eticheta de orientare EXIF este salvată în mod corespunzător (nu în stânga-sus).
 • Q: Există o versiune portabilă IrfanView (pentru stick USB, CD etc.)?
  A: Da, FIECARE versiune IrfanView este portabilă. Poţi:
  1. Copia directorul IrfanView existent/instalat pe un stick USB (recomandabil), sau
  2. Folosi instalatorul generic şi pentru a instala IrfanView într-un director de pe un stick USB, sau
  3. Folosi versiunea arhivată ZIP, pe care să-l dezarhivezi într-un director pe un stick USB.
  (Notă: Versiunea ZIP al IrfanView este disponibilă permanent prin linkul de pe website Other download sites în partea de jos a paginii).
 • Q: Cum pot seta IrfanView ca aplicaţie implicită de vizualizare a imaginilor?
  A: Iniţiază IrfanView, mergi la „Properties->Extensions” şi asociază tipurile de imagini.
  NOTĂ: La versiunile Windows mai noi, pentru schimbarea asocierilor de fişiere, IrfanView trebuie pornit în mod ADMIN. Dă click dreapta pe IrfanView, foloseşte meniul “Run as admin” şi verifică. Dacă tot nu funcţionează, foloseşte panoul de control al sistemului (Control Panel): setare programe/aplicaţii implicite (Set default programs/apps) .
 • Q: Problemă: Dacă salvez imaginile în format JPG şi aleg opţiunea „mărime fişier”, în momentul salvării ei primesc un mesaj de eroare. De ce?
  A: Dacă foloseşti compresie JPG, nu poţi obţine ORICE mărime de fişier. Fişierul/imaginea JPG nu poate fi salvată într-o dimensiune mai mică decât inaginea/fişierul JPG de mărime 1, aceasta înseamnă că există anumite limite în ceea ce priveşte dimensiunea minimă a unui fişier JPG. Dacă setezi o mărime a imaginii mai mică decât poate comprima JPG (de calitate 1), vei primi un mesaj de eroare. Dacă doreşti să obţii o anume mărime a fişierului, prima dată trebuie să redimensionezi imaginea (să reduci dimensiunile imaginii din meniul: Image->Resize) SAU debifează opţiunea de mărime fişier şi salvează folosind numai calitate JPG.
 • Q: De ce se încarcă încet formatul RAW (formatul RAW al aparatului foto, ex. CR2)?
  A: Depinde de ce opţiuni sunt setate în „Properties->PlugIns” pentru pluginul RAW. Opţiunea de previzualizare este cea mai rapidă, imaginea înjumătăţită este rapidă, iar dacă ambele opţiuni sunt debifate: se încarcă întreaga imagine RAW => foarte încet.
 • Q: De ce sunt inactive meniurile de editare, sau cel pentru retuş ochi roşii?
  A: Multe opţiuni de editare, dar şi funcţia de retuş ochi roşii sunt activate numai prin selectare. Prima dată selectaţi o porţiune din imagine (un dreptunghi) cu ajutorul butonului stâng al mouse-ului.
 • Q: Cum să sortez pozele după data fotografiei?
  A: Deschide fereastra cu pictograme şi încarcă un director. Vezi meniul de sortare a pictogramelor şi foloseşte comanda Sort by EXIF date (sortare după data EXIF).
 • Q: Cum să folosesc conversia/redenumirea în grup, pentru a sorta fotografiile rezultate în directoare salvate sub numele „data fotografierii”?
  A: În dialogul „Batch” (grup), poţi folosi un substitut în numele directorului de ieşire. Dacă stabileşti un nume de director cum ar fi “C:\imagini sortate\$E36868(%Y_%m_%d)\”, vei salva fişierele rezultate în directoare cu data fotografierii/filmării (format: ZZ_LL_AAA) în numele directorului. Exemplu: “C:\imagini sortate\23_06_2011\”.
 • Q: Cum pot redenumi în grup fişiere „JPG” în „jpg” (extensie scrisă cu litere mici)?
  A: În dialogul „Batch-Conversion” foloseşte modul de redenumire. $N.jpg (Convinge-te că ai numai fişiere JPG selectate/adăugate în lista importată).
 • Q: Cum pot insera muzică de fundal la succesiunea de imagini automate (slideshow) sau la un EXE/SCR?
  A: În dialogul Slideshow inserează fişiere MP3 în lista de imagini automate (slideshow), înainte sau după o imagine. Fişierul MP3 va fi redat până la final, sau până când este încărcat un nou MP3 din lista de fişiere. De asemenea trebuie instalate pluginurile IrfanView, cel puţin cel pentru MP3.
 • Q: În mod de afişare pe tot ecranul, de ce nu pot muta o imagine mărită (mai mare ca ecranul) cu ajutorul tastelor săgeată/pagină?
  A: Imaginea nu este mai mare ca ecranul, sau opţiunea „Properties->Browsing/Editing->Jump to next image…” este activă şi trebuie dezactivată.
 • Q: Am descărcat IrfanView (sau Pluginul), dar când îl iniţiez primesc mesajul This is not a valid Win32 application”(Nu este o aplicaţie Win32 validă)?
  A: Acest mesaj indică faptul că fişierul EXE este corupt/incomplet, probabil din cauza unei erori din timpul descărcării. Descarcă-l din nou, încearcă o locaţie alternativă (mirror) pentru descărcare.
 • Q: De ce fişierul JPG salvat, are dimensiuni mult mai mari decât fişierul JPG original?
  A: Mărimea fişierului JPG depinde în principal de calitatea JPG ales din opţiunile din dialogul „Save”. Calitatea normală este de 75 sau 80, valori mai mari vor rezulta fişiere de mai mari dimensiuni.
 • Q: Este IrfanView compatibil cu Windows 10/Windows 8/Windows 7/Vista/XP 64 bit?
  A: DA, Are o probabilitate de compatibilitate de 95% cu toate programele pe 32 biţi.
 • Q: Cum pot realiza selecţii de dimensiuni sau proporţii exacte?
  A: Vezi în meniul: „Edit->Create custom crop selection” (selecţie personalizată).
 • Q: Cum pot redimensiona fotografiile (formatul 2:3 etc.) să fie corespunzătoare (fără să fie trunchiate sau cu margini albe) pentru a fi printate?
  A: Majoritatea serviciilor de printare a fotografiilor utilizează formatul 3:2 sau 2:3 (10×15 cm sau 4×6 inchi).
  Dacă imaginile tale (ex. de pe o cameră digitală compactă) sunt 4:3 sau 3:4 (vezi în meniul “Image->Info” din IrfanView, „Original size ratio”), ar trebui să transformi formatul porţiunii de imagine pe care doreşti să o printezi în format 3:2 sau 2:3, imprimând numai imaginea cruponată. În acest scop trebuie să urmezi paşii următori:
  1. Deschide imaginea în IrfanView (vezi “Image->Info”, vezi dacă mărimea originală nu este deja 3:2 sau 2:3).
  2. Mergi la meniul: “Edit->Create maximized selection”. Pentru imagini pe orizontală foloseşte mărimea 3:2, iar pentru portret mărimea 2:3.
  3. Vezi dreptunghiul de selecţie. Dacă doreşti s-o deplasezi, foloseşte mouse-ul (click dreapta în interiorul porţiunii selectate), sau tastele săgeată de pe tastatură.
  4. Când eşti mulţumit de selecţia făcută, foloseşte meniul: “File->Selection as” (identic cu: “Edit->Crop” urmat de “File->Save-As”) sau mai bine: “Options->JPG Lossless Crop”, pentru a salva imaginea selectată.
  5. Printează noua imagine.
 • Q: Cum pot eticheta un fişier în timpul răsfoirii?
  A: Vezi pagina de ajutor „Hotkeys”. Etichetează un fişier cu X, şterge eticheta cu SHIFT+X, foloseşte SHIFT+Q pentru a vizualiza toate fişierele etichetate în fereastra cu pictograme.
 • Q: Cum pot insera o altă imagine în imaginea curentă?
  A: Prima dată copiază o imagine (cea pe care doreşti s-o lipeşti) pe clipboard, de exemplu într-o altă fereastră IrfanView. Deschide imaginea la care doreşti să lipeşti imaginea, cu ajutorul mouse-ului selectează un dreptunghi (sau foloseşte: „Edit->Create custom selection”) după care dai comanda: „Edit->Paste”. Imaginea de pe clipboard va fi inserată în locul selectat. Din meniul „Properties->Editing”, poţi ajusta, potrivi, sau lărgi imaginea lipită într-o selecţie.
 • Q: De ce nu sunt clare pictogramele IrfanView?
  A: Vezi în meniul/dialogul „Thumbnails Windows options”. Trebuie dezactivată opţiunea „Load EXIF-Thumbnail for JPGs”.
 • Q: Dacă iniţiez IrfanView pe Windows 7, sistemul mă întreabă de fiecare dată dacă doresc să-l iniţiez ca administrator. De ce?
  A: O persoană, nu IrfanView, a predefinit proprietăţile programului ca acesta să fie rulat ca administrator (“Run as administrator”). Dezactivează această opţiune (click dreapta pe pictograma/EXE IrfanView, meniul „Properties -> Compatibility”) şi rulează programul IrfanView în mod normal. De fapt, în meniul „Compatibility” al IrfanView nu trebuie selectată nici o opţiune.
 • Q: Cum pot schimba pictograma pentru asocierile IrfanView?
  A: Mergi în Properties->Extensions şi alege opţiunea Icons. De aici poţi defini altă(e) pictogramă(e) pentru tipurile de fişiere asociate.
 • Q: Problemă: pictogramele de pe desktop nu sunt corecte, toate arată o pictogramă IrfanView/Firefox/etc. Cum pot remedia acest aspect?
  A: De obicei este o problemă a asocierii fişierului LNK, nu este cauzată de IrfanView. Caută în Google de ex. “LNK association fix”. Vei obţine mai multe rezultate legate de site-uri ce oferă un fişier REG pentru a remedia fişierul LNK. Iată câteva dintre acestea:
  1) LNK fix for Windows 7: http://www.winhelponline.com/blog/file-asso-fixes-for-windows-7/
  2) Microsoft Knowledge Base
  3) How to Rebuild the Icon Cache in Windows Vista and Windows 7
  4) A Utility to Unassociate File Types in Windows 7 and Vista
  5) File association fix for windows 7
  6) Default File Type Associations – Restore
 • Q: Conversie în grup: Cum pot salva fişierele rezultate în directorul original/sursă (chiar dacă folosesc fişiere din mai multe subfoldere)?
  A: Există 2 metode:
  Metoda 1) Stabileşte directorul de destinaţie a grupului (output directory) la: $D (substitut pentru directorul de fişiere original).
  Metoda 2) Foloseşte opţiuni avansate de grup. În acest scop activează opţiunea Create subfolders in destination folder (crează subdirectoare în directorul destinaţie). Setează ca director destinaţie (meniul de grup iniţial) directorul rădăcină al fişierelor importate – ex. C:\ – dacă toate fişierele importate se găsesc pe C.
  Notă importantă: Dacă doreşti să suprascrii fişierele originale (se foloseşte acelaşi nume şi format de ieşire), trebuie de asemenea să activezi opţiunea „Advanced Batch”: Overwrite existing files. Fi precaut cu suprascrierile!
 • Q: Problemă: Începând de ieri, IrfanView îmi deschide toate imaginile distorsionate/alungite! De ce?
 • Q: Problemă: Când redimensionez/retuşez o imagine, dimensiunea imaginii nu se schimbă. De ce?
  A: În meniul „View” (Vizualizare) este activată opţiunea “Fit images to desktop” (sau o opţiune similară de vizualizare), dezactivează şi încearcă o nouă opţiune de vizualizare, ex. 1:1 pentru a reveni la dimensiunea originală.
 • Q: Cum să extrag imagini din succesiunea de imagini EXE?
  A: Iniţiază EXE şi apasă F1 pentru ajutor. Apasă hotkey-ul „E” pentru extragere.
 • Q: Cum să schimb conţinutul comentariului IPTC pentru mai multe imagini JPG (mod grupat)?
  A: În fereastra cu pictograme, alege mai multe imagini/fişiere JPG şi foloseşte meniul „JPG Lossless Operations” pentru a atribui date/comentarii IPTC pictogramelor selectate. Datele aferente primului fişier vor fi aplicate tuturor fişierelor. Dialogul IPTC oferă şi alte opţiuni.
 • Q: Prin utilizarea opţiunii de editare cu ajutorul comentariilor IPTC, se păstrează calitatea iniţială a fişierelor JPG?
  A: Da, imaginea în sine NU este recomprimată.
 • Q: Cum pot seta ca imagine de fundal un fişier aleatoriu dintr-un director/listă de fişiere, cu ajutorul IrfanView?
  A: Utilizează comanda: /random and /wall, vezi i_options.txt pentru exemple.
 • Q: Cum pot răsfoi numai fişiere de un anumit tip?
  Q: Cum să exclud extensii specifice de fişiere (ex. TXT) în timpul răsfoirii directorului?
  Q: Poate încărca IrfanView fişiere de exemplu de tip CR2, care nu sunt vizibile în fereastra cu pictograme?
  A: Mergi la „Properties->Extensions”, editează extensia fişierelor în câmpul „Load custom file types”; şterge extensiile nedorite sau adaugă unele speciale (dar suportate!).
 • Q: Problemă: Dacă reduc adâncimea culorii la 8 sau mai puţini biţi pe pixel (BPP), fişierul JPG salvat va avea întotdeauna 24 BPP?
  A: JPG poate fi salvat ca imagine alb-negru numai dimensiuni de 24 BPP sau 8 BPP. JPG nu permite alte valori BPP. Dacă doreşti să obţii alte valori BPP, foloseşte formate ca PNG, TIF, BMP, etc.
 • Q: Cum pot schimba pentru IrfanView pictograma de pe desktop?
  A: Aceasta este o funcţie standard de Windows. Click dreapta pe pictograma de pe desktop, apoi pe „Properties”. Acum poţi alege o altă pictogramă („change icon” – schimbă pictograma), sau şterge/schimba hotkey-ul pentru iniţierea programului.
 • Q: Cum pot încărca fişiere FĂRĂ extensie în timpul răsfoirii?
  A: Mergi la „Properties->Extensions”, Editează extensia fişierului din meniul „Load custom file types”; adaugă o | pentru a insera o intrare fără extensie. Opţional: „Properties->File Handling” şi dezactivează opţiunea: „Ask to rename if incorrect extension”.
 • Q: Cum se poate printa numai o parte a imaginii?
  A: Utilizează butonul stâng al mouse-ului pentru a selecta porţiunea dorită din imagine, după care printează din meniul „Print”.
 • Q: Cum se pot încărca fişiere PDF în IrfanView?
  A: Instalează IrfanView şi PlugInuri. Instaleează Ghostscript de exemplu de aici.
 • Q: Cum să listez mai multe fişiere (listare grupată)?
  A: În fereastra cu pictograme, alege mai multe imagini/fişiere, după care poţi printa fişierele selectate ca pe o singură imagine din meniul „Print”.
 • Q: Cum pot insera o căsuţă de dialog într-o imagine?
  A: Prima dată caută nişte imagini cu căsuţe de dialog simpatice/goale, de exemplu pe site-uri cum ar fi: http://openclipart.org/detail/38593 sau alte website-uri similare (caută pe Google după titlul „Speech bubble balloon”). Cele mai bune rezultate se obţin cu căsuţe de dialog salvate sub formă de PNG transparent. Poţi insera căsuţa de dialog în imaginea ta folosind meniul: „Edit->Insert overlay/watermark image”. Apoi poţi selecta spaţiul interior al căsuţei şi scrie textul dorit în căsuţa de dialog.
 • Q: Cum să deschid un fişier IrfanView în Windows Explorer?
  A: Poţi defini Windows Explorer ca unul din editoarele externe (Properties->Misc). Comanda corectă arată aşa: explorer “/n,/select,”%1
 • Q: Cum să printez mai multe imagini pe o pagină?
  A: Foloseşte meniul „Create contact sheet from selected thumbs” (crează cărţi de vizită) în fereastra cu pictograme. Imaginea(ile) rezultate pot fi salvate sau printate.
 • Q: Este compatibil IrfanView cu Windows 95 sau 98?
  A: Da, IrfanView este compatibil cu toate sistemele de operare Win9x- şi versiunile Windows mai noi. Win9x înseamnă: Windows 95, 98, 98 SE şi Windows ME.
 • Q: Există posibilitatea scanării în grup fără a avea un scanner ADF?
  A: Da, după preluarea imaginii, dezactivează opţiunea din meniul: „File -> Acquire/Batch scanning -> Close TWAIN”.
 • Q: Cum se foloseşte textul Unicode (ex. chineză) în dialogul „inserţie text”?
  A: Mergi în panoul de control Windows – setări regionale şi de limbă (setări avansate) şi alege „chineză” din opţiunea “Language for non-Unicode programs” (limbă pentru programe ne-Unicode).
 • Q: Problemă: Dacă încerc să redau nişte fişiere AVI, primesc mesajul de eroare „Video indisponibil, nu s-a găsit un program de decomprimare MJPG”!
  A: Metoda 1: Mergi la „Properties->Video” şi activează opţiunea: ‘Use DirectShow for playing’.
  Metoda 2: Te rog să instalezi codecul video MJPG (Motion JPEG). Încearcă aceste sete-uri:
  Free-Codecs.com – Download Motion JPEG Codec
  MainConcept – Motion JPEG Codec Software Video Compression
  Morgan M-JPEG codec
  www.FOURCC.org – Video Codec Definitions
 • Q: Problemă: Dacă încerc să redau nişte fişiere AVI şi MPG cu IrfanView, primesc întotdeauna mesajul de eroare „MMSYSTEMxxx, nu există nici un dispozitiv …”!
  A: Caută pe http://www.microsoft.com mai multe informaţii despre numărul mesajului. De cele mai multe ori vei găsi şi o soluţie de remediere a erorii.
 • Q: Cum pot reda fişierele QuickTime (MOV) cu ajutorul IrfanView?
  A: Dacă doreşti să redai toate fişierele de tip QuickTime: instalează Apple QuickTime şi pluginurile IrfanView. Activează pluginul Quicktime pentru IrfanView din „Properties->Video/Sound”.
 • Q: Problemă: IrfanView nu salvează setările! De ce?
  A: Sunt două posibilităţi, prima: fişierul tău INI (i_view32.ini), sau tot directorul IrfanView, este configurat doar pentru citire, te rog să-l schimbi. În al doilea rând: unele unelte/pluginuri „inteligente” de spălare/restabilire curăţă prea mult. Se vor exclude fişierele/directoarele IrfanView din aceste acţiuni. De asemenea poţi redirecţiona fişierul INI către un alt folder (vezi altă întrebae mai jos) – posibil şi în timpul instalării.
 • Q: Problemă: Tasta „Add” din dialogul „Slideshow/Batch” nu adaugă fişierul selectat în lista de fişiere.
  A: Este o „funcţie” Windows Explorer : Ascunde extensia pentru tipul de fişiere cunoscute. Dezactivează această opţiune implicită (dar inutilă) din Explorer, pentru a vizualiza fişierele cu numele şi extensiile lor reale!
 • Q: Raport de eroare: Dacă am multe fişiere în director, fereastra cu pictograme se blochează!
  A: Este o eroare Windows 9x/XP (apare de asemenea şi pe Windows 7 64 bit => Ecran albastru, eroare Windows), numărul maxim de fişiere dintr-un director este dependentă de sistem. WinNT/Win2K rulează foarte bine. Încearcă să desparţi fişierele în mai multe directoare.
 • Q: Raport de eroare: De ce este ecranul negru când capturez o filmare video?
  A: Încearcă să dezactivezi acceleratorul video din „Settings -> Control Panel -> Display -> Throubleshooting” dintre capturile de ecran (screenshots), sau deschide încă o dată playerul şi încearcă încă o dată să capturezi imaginea.
 • Q: Raport de eroare (Windows 9x): Când în fereastra cu pictograme dau click pe o pictogramă, imaginea nu se deschide în fereastra principală!
  A: Ai o versiune veche a “comctl32.dll”, actualizează această componentă Windows de pe pagina MS, caută după actualizarea Comctl32.dll.
 • Q: Problemă: Dacă dau dublu click pe un fişier asociat cu IrfanView, primesc un mesaj de eroare „Fişierul [calea] sau una din componentele sale nu există”. Care este problema?
  A: Iniţiază IrfanView, mergi la „Properties->Extensions” şi asociază din nou tipurile de fişiere.
 • Q: Problemă: Fişierele PDF salvate de IrfanView au nevoie de o parolă în momentul deschiderii. De ce?
  A: Salvarea setărilor PDF nu este bine definită. Vezi opţiunile PDF din meniul/dialogul „Save As”, configurează tabulatorul General: „No preview needed” şi în tabulatorul Security: dezactivează „Activate security”.
 • Q: Raport de eroare: IrfanView rulează/porneşte foarte încet pe sistemul meu! De ce?
  A: Probabil că rulează în fundal un antivirus vechi, sau alt software, ce cauzează aceste probleme. Verifică-ţi sistemul.
 • Q: Raport de eroare: Protecţia de ecran creată de IrfanView încarcă câteva imagini, după care se blochează. De ce?
  A: Problema este cauzată de un alt software ce rulează în fundal, închizând protecţia de ecran. Verifică-ţi sistemul.
 • Q: Actualizare: Este necesară dezinstalarea vechii versiuni înaintea instalării celei noi?
  A: Nu. Instalează o versiune nouă peste orice versiune mai veche. După instalare reactualizează-ţi asocierile/opţiunile din meniul „Properties->Extensions”.
 • Q: Pot rula IrfanView pe Linux?
  A: Da. Nu există o versiune IrfanView concepută exclusiv pentru Linux, totuşi programul se poate utiliza cu programe Linux cum ar fi WINE, emulatoare Windows Linux şi maşini virtuale pe bază de Linux. Descarcă versiunea ZIP al IrfanView despachetează-l sau copiază directorul IrfanView pentru Windows pe Linux. Instalarea este mai uşoară astfel, pentru că programul de instalare s-ar putea să necesite pentru rulare un Windows DLL. Vezi instrucţiile pe: IrfanView pe Linux cu Wine
 • Q: Pot rula IrfanView pe Mac?
  A: Da, probabil. Nu există o versiune special creată pentru Mac. Totuşi poţi utiliza IrfanView în combinaţie cu programe Mac cum ar fi WineBottler/DARWINE. Descarcă versiunea ZIP al IrfanView despachetează-l sau copiază directorul IrfanView pentru Windows pe Linux. Instalarea este mai uşoară astfel, pentru că programul de instalare s-ar putea să necesite pentru rulare un Windows DLL.
 • Q: Începător: Cum pot converti o imagine, de exemplu BMP în JPG?
  A: Deschide un fişier BMP folosind meniul „File->Open”, după care mergi în meniul „File->Save as”, alege JPG ca format de ieşire, redenumeşte noul fişier/director şi salvează. Dacă doreşti să converteşti mai multe fişiere, foloseşte conversia în grup (Batch Conversion).
  Vezi acest video.
 • Q: Începător: Am nevoie de Pluginuri IrfanView?
  A: Probabil că nu. Toate opţiunile/funcţiile/pluginurile de bază sunt incluse în instalarea standard IrfanView. PlugIn-urile conţin de obicei formate de fişiere specifice. Dacă ai nevoie de un plugin special, IrfanView va arăta un mesaj de eroare, indicându-ţi toate pluginurile ce trebuie/se pot instala.
 • Q: Cum pot insera sunet de fundal într-un VCD (Video CD)?
  A: Acest lucru nu este posibil pe un VCD.
 • Q: Conţine IrfanView Spyware sau virusuri, etc.?
  A: NU. Dacă programul antivirus raportează un virus sau spyvare în IfranView, descărcat de pe pagina oficială, trebuie actualizat programul antivirus, sau să foloseşti unul mai performant.
 • Q: Avansat: Cum să definesc un editor extern (SHIFT+E) pentru o extensie?
  A: Crează o nouă secţiune [CustomEditors] în fişierul INI, după care inserează o nouă linie pentru a seta valoarea extensiei, cum ar fi:
  PDF = D:\Software\Foxit Reader\Foxit Reader.exe “”%1″”
  sau
  PDF = D:\Software\Foxit Reader\Foxit Reader.exe “-p “%1″”
 • Q: Avansat: Există vre-un truc pentru a ascunde permanent meniul programului şi legenda, asemenea barei de meniuri şi barei de stare?
  A: Da. În fişierul INI, inserează o secţiune [Menu] Active=0 pentru a ascunde meniul, În secţiunea [Caption] Active=0, pentru a ascunde titlul programului.
 • Q: Avansat: Există o posibilitate de a ascunde directoarele obişnuite din lista Deschide/Salvează a directoarelor recent deschise?
  A: Da. În fişierul INI, scrie în secţiunea [Open] sau [Save] ComunFolders=0 pentru a ascunde directoarele obişnuite (cum ar fi „Pozele mele” etc.).
 • Q: Sunt administrator de sistem. Cum pot instala IrfanView pe un server cu setări identice pentru toţi utilizatorii?
  A: 1) Instalează IrfanView pe server
  2) Defineşte opţiunile IrfanView (proprietăţi etc.).
  Configurează fişierul INI “i_view32.ini” pe mod „numai citire”.
  Utilizatorii nu vor mai putea schimba opţiunile din IrfanView.
  3) Pentru a preveni schimbările din regiştrii (asociaţii), poţi ascunde meniul „Properties->Extensions”.
  Scrie în fişierul INI:
  SCumExtensionsDlg=0 în secţiunea [Extensions].
 • Q: Sunt administrator de sistem. Cum pot instala IrfanView pe un server permiţând fiecărui utilizator să-şi salveze/utilizeze propriile fişiere INI?
  A: 1) Instalează IrfanView pe server
  2) Scrie în fişierul INI global (i_view32.ini pe server):

INI_Folder=folder selectat [Others].
Exemple:
INI_Folder=C:\TEMP, sau
INI_Folder=%TEMP%, sau
INI_Folder=%APPDATA%\IrfanView, sau
INI_Folder=C:\TEMP\%YOUR_ENVIRONMENT_VARIABLE%, sau
INI_Folder=%YOUR_ENVIRONMENT_VARIABLE%\folder

 • Q: Sunt administrator de sistem. IrfanView este instalat pe un server, fiecare utilizator are propriul fişier INI. Cum pot predefini limba implicită a programului, de exemplu Română/germană, etc.?
  A: Metoda 1: Pregăteşte un fişier INI special, cu setări implicite personalizate şi copiază-l peste fişierele INI pe staţiile locale.
  Metoda 2: Scrie în fişierul INI global (i_view32.ini pe server):

DefaultLang=dll-nume selectat [Language].
Exemplu pentru română:
DefaultLang=romanian.dll în secţiunea [Language].

 • Q: Sunt administrator de sistem. Cum pot instala/dezinstala IrfanView fără ştirea altora?
  A: De obicei puteţi descărca versiunea ZIP a IrfanView, implementând toate fişierele.
  Versiunile cu instalare automată prezintă opţiuni de start pentru instalare invizibilă (de exemplu versiunea 4.20):
  1) IrfanView:

iview420_setup.exe /silent /folder=”c:\test folder\irfanview”
iview420_setup.exe /silent /folder=”c:\test folder\irfanview” /desktop=1 /thumbs=1 /group=1 /allusers=0 /assoc=1 /ini=”%APPDATA%\irfanview”
iview420_setup.exe /silent /folder=”c:\test folder\irfanview” /ini=”c:\temp”

Opţiuni:
director: directorul destinaţie; dacă nu este menţionat: este folosit directorul IrfanView vechi, dacă nu este de găsit, se utilizează directorul „Program Files”
desktop: crează scurtătură pe desktop; 0 = nu, 1 = da (implicit: 0)
thumbs: crează scurtătură pe desktop pentru pictograme; 0 = nu, 1 = da (implicit: 0)
group: crează grupă în meniul start; 0 = nu, 1 = da (implicit: 0)
allusers: linkurile de desktop/grup sunt disponibile pentru toţi utilizatorii; 0 = utilizatorul curent, 1 = toţi utilizatorii
assoc: dacă este folosit, realizează asocieri de fişiere; 0 = nici o asociere, 1 = numai imagini, 2 = selectează tot (implicit: 0)
assocallusers: dacă este folosit, realizează asocieri pentru toţi tuilizatorii (numai pentru Windows XP)
ini: dacă este folosit, predefineşte directorul implicit pentru fişierul INI (sunt permise variabile ale sistemului)

2) PlugIns:

irfanview_plugins_420_setup.exe /silent

irfanview_plugins_441_setup.exe /silent /folder=”c:\program files (x86)\irfanview”

irfanview_plugins_x64_441_setup.exe /silent /folder=”c:\program files\irfanview”

3) Dezinstalare:

iv_uninstall.exe /silent

 • Q: Sunt administrator de sistem. Cum pot modifica nişte opţiuni cum ar fi tastele pentru bara de meniuri, modul de răsfoire a fişierelor, modul de ştergere a fişierelor, etc.?
  A: În fişierul INI global (localizat în directorul IrfanView), în secţiunile INI corecte, puteţi seta nişte valori de administrator:
  1) Butoane fixe pentru bara de instrumente:

[Toolbar]
Admin_Flag = valoare
(va fi utilizat în locul valorii normale „Flag”)


2) Dezactivare ştergere fişiere unice:

[Others]
Admin_EnableDelete = 0 sau 1
(1 înseamnă: ştergerea activată (implicit); 0 înseamnă: ştergerea dezactivată)


3) Dezactivare răsfoire fişier:

[Viewing]
Admin_ViewAll= 0 sau 1
(va fi utilizat în locul valorii normale „ViewAll” -vizualizează tot- din: properties->browsing->view all files)

 • Q: Sunt administrator de sistem. Cum pot seta tipul de formate de salvare a fişierelor ce vor fi oferite în dialogul salvează/salvează ca?
  A: În fişierul INI global (localizat în directorul IrfanView), în secţiunile INI corecte, puteţi seta nişte valori de administrator:

[Save]
Admin_SaveFormats = extensie|extension|
Exemple pentru 2 formate:
Admin_SaveFormats = BMP|JPG|
NOTĂ: puteţi realiza această setare şi din fişierul INI local (dacă nu este utilizată opţiunea Admin), prin:
[Save]
SaveFormats = extensie|extension|
NOTĂ: Dacă lăsaţi spaţiul aferent valorii gol (fără extensie), Nu vor fi utilizate dialoguri pentru salvare, deci puteţi dezactiva disable File->Save menus.
Scrieţi:
SaveFormats = |
or Admin_SaveFormats = |

 • Q: Sunt administrator de sistem. Cum pot instala/actualiza licenţa IrfanView pentru toţi utilizatorii?
  A: Introduceţi licenţa (şi/sau alte opţiuni de administrator menţionate anterior) în fişierul INI global (localizat în folderul IrfanView) şi distribuiţi-l.
  1) Dacă IrfanView este instalat pe un server, iniţiaţi IrfanView în modul admin şi introduceţi licenţa. Aceasta va fi salvată în fişierul INI global şi diseminată către fiecare utilizator.
  2) Dacă IrfanView este instalat pe o staţie individuală, deschideţi IrfanView în mod admin şi introduceţi licenţa. Distribuiţi fişierul INI global, pe staţiile locale copiaţi-l în directorul IrfanView.
  Iată un exemplu pentru un fişier INI minimal (numai 5 linii) din directorul Irfan View:

[Others]
INI_Folder=%APPDATA%\IrfanView
[Registration]
Name=numele licenţei dumneavoastră
Code=codul dumneavoastră

 • Q: Ce reprezintă pictograma IrfanView, un urs, un diavol sau altceva?
  A: Este o pisică roşie, o PISICĂ vagaboandă. Notă, îmi plac pisicile, luaţi-o ca glumă 😉
 • Diverse: Câţiva utilizatori IrfanView au elaborat tutoriale referitoare la anumite funcţii/operaţiuni. Mulţumim băieţi!
  0) Tutorial grozav scris de Surendran Nambiath: http://bytepublish.com/irfanview.html Descarcă versiunea “LITE” (20 MB).

1) Instalare: http://www.downloadroute.com/IrfanView-Irfan-Skiljan/tutorials.html
2) Instalare şi utilizare: irfan-view-quick-start-guide.htm de Bartosz Makuch
3) Comun: http://www.computerhilfen.de/info/irfanview.html Germană/Deutsch
4) Comun: http://www.sticksite.com/irfanview/
5) Comun: http://www.indeavors.com/resources/tutorials.htm
6) Îmbinarea câtorva directoare de forografii/filme: Fusion_of_several_directories_of_photos.pdf (PDF)
7) Comun: http://www.lehrerfortbildung-bw.de/werkstatt/bild/irv/tutorial-download.htm (Germană)
8) Comun: http://www.lehrer-online.de/irfanview.php (German)
9) Comun: http://www.henner.info/irfan.htm (German)
10) Comun: www.hieronymus41.de/irfanview.pdf (German, PDF)
11) Comun: http://www.irfan.pl (Polonez, multe tutoriale precum instalare, redimensionare, captură imagine, filigran, etc.)
12) Redimensionare în grup: http://diaryofdennis.com/2012/07/11/tutorial-converting-batch-rename-and-batch-resize-your-photos-with-irfanview/
13) Redimensionare în grup: http://gregor-moellring.de/anleitungen/viele-bilder-aendern-mit-irfanview/ (Germană)
14) Redenumire în grup: http://gregor-moellring.de/anleitungen/automatisch-viele-bilder-umbenennen-irfanview/ (German)
15) Conversie în grup: http://www.youtube.com/watch?v=dWvlvu_4NQc (Spanish)
16) Conversia capturii de imagine şi conversie în grup: http://www.makeuseof.com/…
17) SlidesCum: http://www.zisman.ca/Irfanview/
18) Date SCum GPS pentru export HTML (de ex. pentru Google Maps): http://www.mtytm.de/IrfanView_GPS_Test/ (Germană)